Hovězí maso je součástí zdravé výživy hlavně díky vysokému obsahu bílkovin a nízkému obsahu tuku. Maso z krav a volů je boháté na minerály, jako například zinek či železo. Zinek urychluje hojení ran a je důležitou součástí při růstu lidského organismu. Železo je nepostradatelné při tvorbě kyslíku. Jeho neostatek se projevuje zvýšenou únavou. Hematické železo, které je obsaženo v hovězím mase, lidský organismus vstřebává nejrychleji. Nesmíme také opomenout, že je hovězí maso plné vitamínů, od B6, B12 až po thiamin nebo riboflavin.
Už jsme tedy zjistili, že je hovězí téměř nenahraditelnou součástí stravy každého člověka (kromě vegetariánů :-)). Jak ale poznáte, který kousek masa koupit? Měli byste se vyhnout ovadlým kouskům, maso by mělo krásně červené, svěží. Nakupujte pouze tolik masa, kolik dokážete uložit do mrazáku. Cestou z řeznictví se snažte uchovávat maso v chladu, zvláště pokud nejedete ihned domů. Na jednu porci by Vám mělo stačit 100-150g syrového hovězího masa. Pokud si nebudete stále vědět rady s výběrem, určitě vám poradí v každém kvalitnějším řeznictví.
Dělení hovězího masa
1.) svíčková, 2.+ 2 a.) nízký a vysoký roštěnec, 3.) květ –špička, 4.) malý ořech, 5.) ořech, 6.) vrchní šál, 7. + 7a.) spodní šál a váleček. 8.) kulatá plec (nepravá svíčková), 9.) horní plec, 10.) vysoká plec, 11.) spodní plec, 12.) vysoké žebro, 13.) holé žebro, 14.) bok, 15.) bok – bez kosti, 16.) pupek, 17.) veverka, 18.) hrudí, 19.) oháňka, 20.) krk, 21.) kližky, 22.) podkrčí, 23.) líčko, 24.) podplečí – péro